Strani

ponedeljek, 04. februar 2013

Ali lahko računalnik hodi v šolo?   Morda zveni naslov provokativno ali fantastično, vendar nam iz podjetja IBM te dni sporočajo  prav to. Svoj zmogljivi računalnik z imenom Watson so poslali v šolske klopi. In sicer kar naravnost na fakulteto. To so storili v upanju, da bo Watson postal še bolj človeški.

   V mojem prejšnjem blogu, z naslovom Umetna inteligenca, sem že omenil Watsonov nastop v znanem ameriškem TV kvizu Jeopardy, kjer je premagal dva nauspešnješa ljudska tekmovalca v celotni zgodovini kviza. Sedaj pa so si zadali še drznejši cilj.
Na fakulteti naj bi se računalnik uril predvsem v matematičnih spretnostih in v osvajanju novih pojmov. Profesorji bodo skupaj s študenti in številnimi  znastveniki pomagali izboljšat njegovo sklepanje in kognitivne sposobnosti. Hkrati si bo Watson širil tudi svoje znanje. Njegova pomnilnška zmogljivost bo pri tem ostala enaka kot je že bila takrat, ko je nastopil na TV kvizu (15 TB). Z njim se lahko sočasno sporazumeva do 20 ljudi. Študentje bodo lahko v procesu izboljšav sodelovali z uglednimi znanstveniki in si tako pridobili dragocene izkušnje.
To pa še ni vse kar Watson zmore. Razen tega, da obiskuje v šolo bo hodil tudi v službo. V bolnici bo zdravnikom pomagal pri zdravljenju bolnikov. Preučeval bo potek njihovih bolezni v preteklosti, simptome v sedanjosti in na spletu iskal najnoveša medicinska dognanja za diagnosticirano bolezen. Razen zdravnikom bo kmalu svetoval  pri njihovem delu tudi bankirjem.

Povzeto po virih IBM

PS Dragi Watson pridi kaj na obisk v Slovenijo ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar