Strani

ponedeljek, 22. februar 2016

Bionika, zanimiv poklic prihodnosti

Živimo v času, ko se znanje ustvarja in širi vedno hitreje in temu trendu se pridružujemo tudi izobraževalne ustanove. Ponudba smeri in stopenj izobraževalnih programov se vsako leto povečuje in med novimi programi prevladujejo interdisciplinarni. To ustreza manjšim podjetjem, ki so bolj prožna in odzivna in se zato lahko bolje znajdejo v tem gospodarsko razburkanem času. V malih podjetjih namreč ni prostora za množico ozko usmerjenih strokovnjakov, v prednosti so kadri z interdisciplinarno širino, ki jo omogočata mehatronika in predvsem bionika.


     Na višji strokovni šoli na Ptuju smo že pred časom zaznali piš tega novega vetra in začeli prikrojevati naša jadra. Prvi korak v to smer je bil program Mehatronika, ki smo ga razvili pred približno desetletjem in povezuje med seboj več tehniških strok. Predvsem so to elektrotehnika, računalništvo in strojništvo. Trg delovne sile je potrdil našo vizijo saj se naši diplomanti uspešno zaposlujejo tako v Sloveniji, kakor tudi v tujini. Dodatna potrditev našega razmišljanja so številne šole v Sloveniji, ki so nam sledile in uvedle ta program tudi same.

      S študijskim letom 2012/13 smo na Šolskem centru Ptuj uvedli višješolski program Bionike, leta 2013/14 pa še visokošolskega. Tudi ta dva učna programa sta avtorsko delo Ptujskih strokovnjakov. Diplomanti višje šole bodo po dveh letih uspešnega študija pridobili naziv inženir bionike. Gre za interdisciplinarni poklic, ki ima še večjo širino od mehatronika, saj združuje tehniko in ekonomijo z živo naravo, ki velja za neusahljiv vir idej za različne stroke. Ne samo tehniki, tudi pravniki, ekonomisti in mnogi drugi črpajo svoje ideje v naravi, saj lahko tam vedno znova najdejo uporabne rešitve za izboljševanje izdelkov in storitev. Evolucija, izvirni greh življenja, je tekom več milijard let z naravno selekcijo na več milijardnih populacijah našla odgovore na številna zahtevna vprašanja. Človeški um  te zakladnice znanja še ne bo tako kmalu presegel, saj narava skrbno varuje svoje skrivnosti in nam jih izdaja le po drobtinicah.
Srednješolci, ki letos zaključujejo izobraževanje, se v tem trenutku nahajajo pred odločitvijo kam sedaj. Velika večina jih bo verjetno nadaljevala z izobraževanjem oziroma s študijem. In ker je izbira poklica je ena pomembnejših odločitev v življenju, jo je treba skrbno izpeljati. Predpogoj za to pa je informiranost. Vsi, ki vam je zakladnica narave blizu, ste vabljeni, da se seznanite s tem edinstvenim študijem v slovenskem prostoru. Prve informacije lahko najdete na spletu, za podrobnejšo seznanitev pa se oglasite na telefon (+386 (0)2 7871 812) ali pa nas obiščite. Dobrodošli, veselimo se vas.

Ni komentarjev:

Objavite komentar